MOVE TO BALANCE, FALUSI SZÁLLODA
TARDONA

KONCEPCIÓ TERV

. . . . .

Tervezők:
BACHMANN BÁLINT DLA
GYERGYÁK JÁNOS DLA
LÁSZLÓ ZSOLT

. . . . .

Látványterv:
SIMON ZSOLT

. . . . .

Tervezés éve:
2010

. . . . .

TERVEZÉSI KONCEPCIÓ

A koncepcióterv elkészítése során legnagyobb feladatunk a hatalmas alapterületű tervezési igény megfelelő elosztása volt. A meglévő két épület mögötti területen jelentős lejtés van, ezért itt lehetőségünk nyílt bizonyos, nem attraktív funkciók elrejtésére, ezáltal is védve a kialakult faluképet egy nagyobb épület megjelenésétől. Az elsődleges feladat a két földszinti szárny összekapcsolása volt.
Ide képzeltük el az utca felöl a fogadó teret, mögé, a földbe besüllyesztve a szálloda összes kiszolgáló terét. A fogadó tér fölött, az érkezési oldalról megemelve, azonban a telek lejtése miatt hátulról a környezettel szintkapcsolatba kerülő étterem és közösségi teret képzeltük, ahonnan az összes lakóegység - kezdetben 8 majd 12 - egy fedett téren keresztül kell, hogy elérhető legyen. Az épületek méreténél, formájánál és anyagánál fontos volt a helyi tradíciók követése. A tereket - ahogy lehetett - külön tömegekben képzeltük el, és 4-5 verzió során kerestük azoknak egy, falu rendszerébe, tájképébe illeszkedő lehetőségét. A kis házak csoportosításánál fontos inspiráció volt a néhány faluban megtalálható pincesor - Palkonya, Villánykövesd - amelyek elrendezésének elvét kívántuk követni.


ÉPÜLET BEMUTATÁSA

A meglévő két épület között, a kereszt irányú traktusba terveztük a megérkezést a maga funkcióival, recepció, bár, csomagmegőrző és vezetői iroda. Mögötte helyeztük el a konyha, gépészeti és személyzeti tereket, egy különálló megközelítési lehetőséggel kintről. Az épület északi oldalán már meglévő folyosót folytatva alakítottuk ki az irodát, csomagmegőrzőt, tárolót és egy gyermekjátszó szobát. A földszinttől a felső szintre egykarú lépcsőn, illetve felvonón keresztül lehet feljutni, ide felérve rögtön a felső szinti társalgóba érkezünk, mely a telek teljes hátsó részét feltárja. Mellette található a bővítés legvonzóbb eleme az étterem, mely mind kelet, mind nyugat irányba gyönyörű kilátással rendelkezik. Az étterem úgy lett kialakítva - max. 30 ember befogadására -, hogy maradéktalanul élvezni lehessen a napfelkeltét és naplementét akár bent, akár az étteremhez csatlakozó két kisebb teraszról. A közösségi térből lehet egy fedett, oldalról szakaszosan védett, növénnyel borított folyosón feljutni a 12 db vendégházhoz. A 12 teljesen különálló vendégház beépítésénél a telek korlátai adta lehetőségekkel kellett megküzdeni. A beépítetlen telken jelenleg értékes fák vannak, illetve az oldalkert és hátsókertek „levétele” után az épületek elhelyezésére kevés hely maradt, így egy racionálisabb ötlet alapján a házakat egymás fölé pakoltuk 8 illetve 4 darabos elrendezésben, északról zárt, délről nyitott, tornácos kialakításban. A felhasznált anyagoknál - lásd ökologikus koncepció - különösen ügyeltünk a meglévő adottságokra, a befektető lehetőségeire. A megrendelő tulajdonában van egy nagyobb erdőterület, melyből az építési anyagot és az utána használt ház működését is el tudja látni.

Az épület további tervezése során vizsgáltuk talajszondák kiépítését, esővíztározó létesítését a wc-k öblítéséhez, napkollektorok telepítését a tetők déli oldalára meleg víz ellátására. Sok olyan építészeti tervezési megoldást kerestünk, ami szintén a környezetet tudatosság mellet szól, a vendégépületeknél árnyékoló veranda a túlzott felmelegedés ellen. Ugyanitt természetes építőanyag használata, fa szerkezetű, vályog kitöltésű épületek, a fürdő felett egy nagyobb nyílással (természetes szellőzés, szabad érzete). A házak tetőfelületeinek tudatos észak-dél irányú tájolása.


ÖKO(LÓGIKUS) KONCEPCIÓ

Az ökológiai koncepció nemcsak az építészeti tervezést érintette, hanem a szó szoros értelmében a család teljes gazdálkodását. A család tulajdonában lévő építési telek,a 44 ha erdő, a 3 ha gyümölcsös- zöldségeskert és a falu alkotja az öko(logikus)koncepció magját. A koncepció szerint a régi, jellemzően falusi életet, a telken belüli totális gazdálkodást szeretnék megvalósítani kiegészítve a falu lakóinak nyersanyagaival és termékeivel. A család tudatosan tervezve vásárolt földet és erdőt. Az erdő kisméretű fái „újrahasznosítható” fatüzelésű rendszer nyersanyagát képzi egyfelől, másfelől pedig a tervezés során a fát mint tartószerkezetet és burkolatot is fel tudtuk használni. A zöldséges és gyümölcsöskert a család vállalkozását szolgálja ki saját biotermékekkel. Mivel a család vegetáriánus életvitelt folytat ezért a kis mennyiségű, állatokhoz köthető élelmiszereket, alapanyagokat a falu lakóitól szerzik meg csereüzlet során (például tojás, méz).